Zdrowie i Kuchnia
nr 12 (102) Grudzień 2015

Smacznego!

s. M. Faustyna Wódka CSL

Świąteczne śledzie z rodzynkami

Mogą być w śmietanie z jabłkami, mogą być w oliwie z cebulą, ale na Boże Narodzenie warto poświęcić im więcej czasu i zrobić z nich prawdziwy rarytas. Taki, że aż palce lizać. Podane z kromką domowego razowca i masłem mogą być powodem radosnych westchnień w ten jedyny w swoim rodzaju wigilijny wieczór. Spróbujcie zaszaleć, to naprawdę proste.

 

Składniki:

1 kg śledzi solonych (matiasów)

7 dużych cebul

3 goździki

3 liście laurowe

3 ziarnka ziela angielskiego

4 ziarnka pieprzu

0,5 litra wody

1,5 słoiczka koncentratu pomidorowego 

1,5 garści rodzynek

3 łyżki cukru

2 łyżki octu jabłkowego

 

Śledzie namoczyć 2 razy po pół godziny i odsączyć. Cztery cebule pokroić w plasterki i wrzucić do rondla z grubym dnem. Dodać goździki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i dusić pod przykryciem na oliwie przez 20 minut, tak żeby cebula się nie przypaliła i nie ściemniała. Wodę wymieszać z koncentratem pomidorowym i wlać do cebuli z przyprawami.

Rodzynki namoczyć i odcedzić, dodać 3 łyżki cukru, 2 łyżki octu jabłkowego i 3 pokrojone cebule. Wszystko dodać do rondla i dusić na małym ogniu przez 15 minut. Ostudzić masę i przekładać nią pokrojone śledzie (warstwami). Przykryć i odstawić na trzy dni do lodówki, wtedy są najlepsze. 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. OK