Co jadł Kolumb w Ameryce...
Jednym z owoców odkrytych dla Europejczyków przez Kolumba jest jagoda – awokado, znana w tropikalnych rejonach Ameryki już 7 000 lat przed narodzeniem Jezusa.
Mało kto dziś pamięta, że za czasów pontyfikatu Piusa IX (w XIX wieku) siedmiuset biskupów skierowało list do papieża z prośbą o kanonizację Krzysztofa Kolumba – wielkiego uczonego, odkrywcy (który zmienił kuchnię i starego, i nowego świata), ale przede wszystkim chrześcijanina zaangażowanego w dzieło misyjne Kościoła i gorliwego katolika. Wśród pozostawionych przez Kolumba notatek znajdujemy modlitwę: „Dobry jesteś, Panie, dobry ponad wszelką miarę: pozwalasz mi działać i tworzyć i sam dajesz mi środki po temu. Chcę Ci dziękować dniem i nocą, w każdym momencie, o Panie mój i Boże!”. Te uniwersalne słowa mogłaby powtarzać każda kucharka w czasie żmudnego wypełniania codziennych prac składających się na te drobne akty miłości, do których należy żywienie innych.
Krem z awokado
składniki
* 4 dojrzałe awokado
* 2 łyżki cukru
* cynamon
* filiżanka słodkiej śmietanki
* sok z cytryny
* do ozdobienia: bita śmietana i kilka sezonowych owoców, a gdy tych brak, mogą być mrożone
Awokado rozbijamy widelcem na miazgę, łącząc z cukrem, szczyptą cynamonu, sokiem z cytryny oraz słodką śmietanką. Podajemy pulpę w pucharkach, ozdobioną bitą śmietaną, świeżymi owocami i posypaną cynamonem.
Awokado jest uważane za jeden z najzdrowszych owoców, ponieważ zawiera wiele tłuszczów nienasyconych wspomagających pracę mózgu i serca. Jest niezwykle bogatym źródłem kwasu foliowego, luteiny, potasu, wielu witamin i antyoksydantów. Na listopadowe słoty w sam raz na poprawę nastroju i zdrowia.