Słodkie szaleństwo
Tort ananasowo-kokosowy to doskonały deser na każde rodzinne przyjęcie, a w maju zwłaszcza pierwszokomunijne. Dzieci za nim przepadają, bo jest lekki, puszysty i nie za słodki. Potraktujcie tę deserową zabawę jako fantastyczną przygodę z nutą szaleństwa.
Ciasto biszkoptowe
6 jaj
10 łyżek mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka oddzielić od białek, ubić pianę na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając mikserem, dodawać partiami cukier, następnie po jednym żółtku. Na koniec delikatnie wmieszać przesianą mąkę z proszkiem oraz mąkę ziemniaczaną.
Ciasto biszkoptowe przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy, piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut.
Ciasto kokosowe
8 białek
2 szklanki cukru
2 szklanki wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywno mikserem. Dalej ubijając, dodawać partiami cukier, następnie delikatnie wmieszać wiórki kokosowe. Ciasto podzielić na pół i przełożyć do dwóch tortownic, piec 20 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu pozostawić jeszcze na 10 minut w otwartym piecu, aby się podsuszyło.
Masa ananasowa
400 g masła
8 żółtek
15 łyżek cukru pudru
2 puszki ananasów
2 budynie waniliowe
Sok z ananasów wlać do rondelka, odlać pół szklanki soku, aby rozpuścić w nim budyń. Pozostały sok zagotować, ugotować budyń i wystudzić. Żółtka zmiksować z cukrem i masłem. Ananasy pokroić w drobną kostkę. Przestudzony budyń zmiksować, dodawać po łyżce do żółtek utartych z cukrem, ucierać na puszystą masę. Na końcu dodać ananasy. Można również dodać trochę alkoholu lub spirytusu.
Poncz do nasączenia tortu
1,5 szklanki przegotowanej, wystudzonej wody
sok z jednej cytryny
4 łyżki cukru
aromat rumowy
Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić długim nożem wzdłuż, aby powstały 2 krążki, a następnie nasączyć przygotowanym ponczem.
Czas na przekładanie, czyli doskonałą zabawę. Jeśli coś się nie uda, nie martwcie się, tylko improwizujcie :-)
1. Ciasto kokosowe
2. Kwaśny dżem porzeczkowy
3. Masa
4. Ciasto biszkoptowe
5. Masa
6. Ciasto kokosowe
7. Dżem porzeczkowy
8. Masa
9. Ciasto biszkoptowe
10. Masa
Pozostałą masą wysmarować boki tortu i obsypać zrumienionymi płatkami migdałowymi. Można również szprycą zrobić rancik wokół tortu, a środek udekorować masą marcepanową.
A potem przychodzi moment, który lubię najbardziej, gdy pierwsze pokrojone kawałki są smakowicie próbowane przez wyjątkowo duże grono mojej rodziny.