Ciasto z kaszy jaglanej
Ciasto z kaszy jaglanej
1 szkl. kaszy jaglanej
2 szkl. wody
szczypta soli
100 ml oleju
3 jajka
1 szkl. mleka sojowego lub krowiego
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
100 g cukru trzcinowego lub białego, można zastąpić ksylitolem lub stewią
½ szkl. posiekanych bakalii (rodzynki, orzechy, morele, żurawina)
Kaszę płuczemy na sicie i przelewamy wrzątkiem. Zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy z dodatkiem soli przez 15-20 min. Kaszę studzimy, dolewamy mleko i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką lub mikserem. Na koniec wsypujemy bakalie. Przekładamy ciasto do tortownicy lub prostokątnej blaszki i pieczemy przez 1 godz. w temp. 170 stopni.