Zdrowie i Kuchnia
nr 3 (105) MARZEC 2016

Smacznego!

s. M. Faustyna Wódka CSL

Pierogi z soczewicą

Składniki na ciasto: 2 szkl. mąki pszennej, 1 żółtko, około 1,5 szkl. ciepłego płynu (woda z mlekiem), sól

 

Składniki na farsz: 2 szkl. zielonej soczewicy, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 jajko, przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek

 

Przygotowanie ciasta na pierogi:

Wyrobić ciasto na pierogi i przykryć ściereczką, żeby nie obeschło.

 

Przygotowanie farszu:

Soczewicę gotować przez pół godziny. Odcedzić, wystudzić i lekko zmiksować, żeby było widać ziarna. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju i dodać do soczewicy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Dodać jajko i wymieszać.

 

Przygotowanie pierogów:

Ciasto cienko rozwałkować. Szklanką wykrawać krążki i nakładać na nie łyżkę farszu. Brzegi dobrze skleić. Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Podawać polane roztopionym masłem lub z dodatkiem cebuli.

 

Uwaga! Jeśli dodamy do ciasta odrobinę drożdży i gotowane ziemniaki, a potem upieczemy pierogi, otrzymamy potrawę nazywaną na Suwalszczyźnie soczewiakami. To dla tych, którzy lubią eksperymentować.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. OK