Zdrowie i Kuchnia
nr 1 (103) Styczeń 2016

Smacznego!!!

s. M. Faustyna Wódka CSL

Pączki i pączuszki

Mamy karnawał i można zaszaleć, a jeśli szaleństwo, to oczywiście pączki. Myślę, że na początek 30 sztuk wystarczy : ), bo przyjemności trzeba dawkować.

 

Pączki i pączuszki

 

Składniki:

1 kg mąki tortowej

7 żółtek i 1 całe jajko

12 dag drożdży

10 dag cukru

1 cukier waniliowy

1/2 litra mleka

6 łyżek oleju

1 łyżka octu 10% lub 2 łyżki spirytusu 

 

Zrobić rozczyn: 

Drożdże rozkruszyć w oddzielnym naczyniu, wlać szklankę ciepłego mleka, dodać 4 łyżki cukru, dosypać tyle mąki, aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany, i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 min.

Mąkę przesiać do miski.

Kiedy rozczyn wyrośnie, dodać go do przesianej mąki razem z jajkami wcześniej zmiksowanymi z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli oraz resztę ciepłego mleka. Wszystkie składniki dobrze wyrobić. Po 15 min. wyrabiania wlać olej i ocet lub spirytus i ponownie dobrze wyrobić. Gdy ciasto odchodzi od rąk i od naczynia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość, wyłożyć je na stolnicę podsypaną mąką i wałkować na placuszki o grubości 1 cm. Z ciasta wykrawać krążki, na środku umieścić płaską łyżeczkę marmolady i dokładnie skleić. Uformowane pączki odstawić na kolejne 20 min. do wyrośnięcia. 

Pączki smażyć na średnio rozgrzanym ogniu z obydwu stron, a następnie wyłożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Przestudzone pokryć lukrem lub posypać cukrem pudrem. Za pierwszym razem nie jeść więcej niż 10 sztuk, bo więcej to już łakomstwo.

Smacznego!!!

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. OK