Zdrowie i Kuchnia
nr 9 (87) WRZESIEŃ 2014

Piotr Kamyk

Razowiec na zakwasie

Pajda razowca z masłem i miodem, a do tego szklanka mleka na śniadanie, czy może być coś lepszego na rodzinne śniadanie? Zrobienie tego chleba w domu wcale nie jest trudne. Jeżeli zdobędziesz się na odrobinę wysiłku, zobaczysz, że przyniesie ci dużo satysfakcji i da poczucie, że twoje dzieci jedzą naprawdę pyszne i zdrowe pieczywo.

 

Zakwas

A zatem do zabawy! Najpierw zróbmy zakwas. Odrobina drożdży, pół szklanki wody i szklanka mąki żytniej to podstawa. Mieszamy i odstawiamy na kilka dni (od 3 do 5). W ten sposób powstaje hodowla bakterii kwasu mlekowego. Można i trzeba ją dokarmiać, dodając każdego dnia pół szklanki wody i szklankę mąki żytniej. Zakwas, zwany również zaczynem, lubi być dopieszczany i lubi ciepło. Przykryty ściereczką kuchenną, żyje własnym życiem do czasu, aż… zaprzęgniemy go do ciężkiej roboty.

 

Chleb

Do zakwasu dosypujemy trzy szklanki mąki żytniej razowej, dwie płaskie łyżeczki soli, dolewamy szklankę wody, łyżkę oleju i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 12 godzin do wyrośnięcia. My swoje już zrobiliśmy, teraz robota jest w rękach zakwasu.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je do prostokątnej formy posmarowanej olejem i oprószonej mąką żytnią razową. Wypełniamy ją do 2/3 wysokości i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 200 stopni. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto nie jest mokre w środku, jeśli tak, trzeba je dopiec.

Później podwyższamy temperaturę w piekarniku do 250 stopni i zostawiamy ciasto na 15 minut, żeby skórka była chrupiąca, a ciasto odkleiło się od formy. Po wyjęciu z formy, co nie zawsze jest łatwe, zostawiamy chleb do wystygnięcia.

A potem w domu słuchać smakowite chrupanie skórki, batalie o piętki i ten zapach… Po prostu pycha.

 

PS Resztę zaczynionego ciasta pozostawiamy i dokarmiamy, żeby już następnego dnia upiec kolejny bochen.

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. OK