Zdrowie i Kuchnia
nr 11 (89) LISTOPAD 2014

Piotr Kamyk

Kluchy, kluski i kluseczki

Niewiele jest takich dań, które mali domownicy jedzą bez zastrzeżeń i grymaszenia. Obok nieśmiertelnej zupy pomidorowej z ryżem prym wiodą kluski z sosami. Zapewniam was: nie ma nic prostszego do zrobienia, ale przygotowując danie, nie zapomnijcie, że trzeba gotować z sercem, wtedy jedzenie jest smaczniejsze.

Zacznijmy od spaghetti po bolońsku, czyli zwykłych długich klusek (najlepiej z pszenicy durum, twardej, makaronowej) z mięsnym sosem. Czy wiesz, po ilu minutach od rozpoczęcia gotowania zasiądziesz do jedzenia???

 

Spaghetti po bolońsku
 

Składniki:

Około 10 dag klusek na osobę

Około 10 dag mięsa mielonego na osobę (wołowina lub wieprzowina – to zależy od upodobań)

Koncentrat pomidorowy (1 łyżeczka na osobę)

Czosnek (według uznania)

Odrobina oliwy

Przyprawy według uznania (oregano, rozmaryn, bazylia – chili stosujemy bardzo ostrożnie)

Starty ser żółty

Zaczynamy wyścig z czasem. Równocześnie stawiamy na kuchni duży garnek z wodą i głęboką patelnię. Czas rozpocząć zabawę!

 

Przygotowanie sosu

Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i pokrojony czosnek, dodajemy mięso mielone i przesmażamy, nieustannie mieszając. Czas na pomidory. Ja stosuję koncentrat rozcieńczony wodą, bo jest tani (pomidory w puszkach czy gotowy przecier są smaczniejsze, ale droższe). Wszystko razem dusimy na wolnym ogniu, dodając ulubione przyprawy i sól. Typowo włoskie smaki to oregano, rozmaryn, bazylia i odrobina papryczki chili.

 

Przygotowanie spaghetti

Do garnka z dużą ilością gotującej się wody dodajemy sól i wkładamy kluski. Lekko twarde odlewamy i dodajemy do sosu, który wcześniej rozcieńczamy wodą z gotowania spaghetti. Mieszamy na głębokiej patelni, nakładamy na talerze i posypujemy startym serem. Jeśli mamy, dodajemy po listku świeżej bazylii dla „ładności”, jak mówią dzieci.

 

A teraz wersja jesienna dla grzybojadów.

 

Składniki:

Kluski (kształty i kolory do wyboru)

Kilka grzybów

Czosnek, sól i odrobina oliwy

Śmietana

Starty ser żółty

 

Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wrzucamy pokrojone w paski pieczarki, tak żeby przykryły dno (mogą być też borowiki, maślaki czy podgrzybki), i solidnie smażymy, pilnując, żeby grzyby nie puściły soku. Dodajemy pokrojony czosnek i sól, a po minucie śmietanę. Dusimy pod przykryciem 5 minut. Rozcieńczamy sos odrobiną wody z gotowanych klusek i dodajemy świeżo zmielony pieprz. Mieszamy na patelni z odcedzonym makaronem, rozkładamy na talerze i posypujemy startym serem. „Pycha” – mówią niektórzy, głośno przy tym mlaszcząc. 

 

Z oliwą i czosnkiem

 

Składniki:

Kluski

Oliwa

Czosnek

 

Do sporej miski wlewamy kilka łyżek oliwy i dodajemy wyciśnięty czosnek. Jeśli ktoś ma apetyt, może dodać świeżo pokrojone pomidory, paprykę lub inne dodatki (zachęcam do eksperymentowania). Odcedzone kluski wrzucamy do miski i solidnie mieszamy od spodu. Podajemy gorące z dodatkiem sera i koniecznie świeżych ziół.

Wspólny obiad lub obiadokolacja przy rodzinnym stole nawet w tygodniu są naprawdę możliwe do zrobienia i nie zabierają dużo czasu, a omówienie wszystkich spraw przy smacznym jedzeniu naprawdę przychodzi łatwiej. Spróbujcie!

 

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. OK