Placki na pizzę
Zrób swoim dzieciom przyjemność i zaproś je do zabawy w wygniatanie ciasta. To wcale nie jest takie trudne.
Robienie placków na pizzę to jedna z fajniejszych domowych zabaw. Wsypywanie pysznej mąki z młyna w Ciechanowcu i ten pył, który unosi się w domu nad głowami maluchów, a potem głośne kichanie na cztery głosy męskie (robimy to ciasto zazwyczaj z synami).
Krok następny to dolewanie wody, oliwy, soli i drożdży i… zaczyna się sklejanie, wygniatanie, ściskanie, lepienie figurek z ciasta i innych zaskakujących kształtów. To moment największego harmidru i zamieszania. Wszystkie ręce w cieście i wszystkie buzie uśmiechnięte. Trwaj, urocza chwilo, jak najdłużej, ale do prawidłowego wyrobienia ciasta domowym sposobem wystarcza 20 minut.
Potem czas rośnięcia, a dla nas odpoczynku przy czytanej na głos książce czy muzycznych wygłupach lub śpiewach.
Po niecałej godzinie znów wszędzie unosi się mączny pył, a ciasto porwane na części jest z pasją wałkowane na placki. Czasem się rwie, ale wówczas zabawa jest jeszcze lepsza i dłuższa. Znam takich, którzy w tym momencie lubią psocić.
Sos pomidorowy jest fantazją na temat, czyli kompozycją otwartą, ale jej podstawą jest koncentrat pomidorowy rozcieńczony wodą z dodatkiem oliwy, czosnku, oregano i soli.
Wielki finał, czyli placek smarujemy sosem i pokrywamy warstwą świeżo startego sera żółtego. A jeśli chodzi o dodatki, to obowiązuje tylko jedna zasada: każdy kładzie to, co chce albo co jest pod ręką. Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym na maksimum nie dłużej niż 20 minut. Kosztuje niecałe dwa złote, a wspólne spędzanie czasu z dziećmi – bezcenne. Udanej zabawy.
Składniki na ciasto:
* kilogram mąki (wyjdzie osiem placków)
* pół litra wody (jeśli jest za dużo, trzeba dodać więcej mąki, żeby ciasto się skleiło)
* odrobina oliwy lub oleju
* łyżka soli
* pół kostki drożdży.
Składniki na sos: koncentrat pomidorowy, woda, sól, czosnek, oregano i odrobina oliwy lub oleju.
Proporcje są kwestią upodobań.