Zdrowie i Kuchnia
nr 5 (107) Maj 2016

Wyjątkowe danie. Knedle z serem na słono:)

s. Faustyna Wódka CSL

Knedle z serem

Składniki

1 kg ziemniaków

1 jajko 

mąka ziemniaczana

200 g półtłustego twarogu

½ pęczka szczypiorku

sól, pieprz

 

Ziemniaki ugotować i zemleć w maszynce. Rozłożyć równo w naczyniu i podzielić na 4 części. Jedną część wyjąć i przełożyć na pozostałe ziemniaki. W puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (aby wypełnić wolne miejsce), wbić jajko i wyrobić na jednolitą masę.

Ser rozgnieść widelcem, dodać pokrojony szczypiorek, przyprawy i wymieszać. Farsz powinien być pikantny.

 

Wykonanie

Łyżkę stołową ciasta rozpłaszczyć na dłoni. Na środku położyć łyżeczkę farszu i skleić ciasto, formując okrągłe lub podłużne knedle. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i po wypłynięciu gotować jeszcze chwilę. Po wyjęciu na półmisek polać cebulką przesmażoną ze słoninką. 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. OK