Pizzeria #zakonna
Wyobraźcie sobie, że można zrobić pizzę dla 5-osobowej rodziny i doprowadzić do tego, że przy długim stole słychać smakowity zachwyt tak, że palce lizać. Wasze domy też mogą się wypełnić włoskim zapachem i smakowitym mlaskaniem, a zatem – do roboty!
Składniki na ciasto:
35 dag mąki pszennej lub orkiszowej
1,5 dag drożdży
ok. 1 szkl. ciepłej wody
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Drożdże wymieszać w ciepłej wodzie, wlać do przesianej mąki. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Składniki na farsz:
3 średnie cebule
30 dag pieczarek
1 świeży brokuł
2 średnie pomidory
20 dag sera mozzarella lub sera żółtego
pikantny ketchup
przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia
Wykonanie:
Cebulę pokroić w piórka, a pieczarki w plasterki. Smażyć razem na patelni aż do wyparowania wody. Przyprawić solą i pieprzem. Umyty brokuł podzielić na różyczki i ugotować do miękkości na parze lub w osolonej wodzie. Pomidory pokroić w kostkę albo w plasterki.
Pieczenie:
Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować je po wierzchu ketchupem i posypać ziołami.
Wykładać kolejno: pieczarki z cebulą, ugotowany brokuł, pokrojone pomidory, a na koniec posypać startym serem i przyprawami.
Piec 20-30 minut w piekarniku na