Zdrowie i Kuchnia
nr 10 (88) PAŹDZIERNIK 2014
Leczo
Leczo ( węg. lescó) jest klasycznym daniem kuchni węgierskiej. Istnieje wiele jego odmian, nie ma jednego orginalnego przepisu, stąd duża wolność w doborze składników. Podstawowymi są papryka, pomidory i cebula – reszta zależy od inwencji i smaku kucharza.
SKŁADNIKI
3-4 cebule
5-6 kolorowych papryk
5-6 pomidorów
1 nieduża kiełbasa lub 4 parówki
2-3 ząbki czosnku
przyprawy: mielony pieprz, słodka sproszkowana papryka
PRZYGOTOWANIE
Pokrojoną na paski cebulę podsmażyć na oleju. Przełożyć do garnka z grubym
dnem. Pokrojoną w kostkę paprykę podsmażyć na patelni i dodać do garnka z cebulą. Dodać pokrojone w kostkę pomidory. Zamiast świeżych można użyć pomidorów z puszki. Dodać posiekany czosnek, pieprz i słodką paprykę, a następnie pokrojoną w talarki i podsmażoną kiełbasę lub parówki. Dusić minimum 30 minut, aż papryka będzie miękka. Leczo nabiera smaku jak bigos – jest najsmaczniejsze po kilku dniach. W wersji bezmięsnej zamiast kiełbasy można użyć pokrojonej cukinii.
- Walcz z chorobą, a nie z kaszlem!
- Grzybki po mojemu
- Ciasto z kaszy jaglanej
- Placki z kaszy gryczanej na słodko
- Knedle z serem
- Pierogi z soczewicą
- Sernik z rosą
- Pączki i pączuszki
- Świąteczne śledzie z rodzynkami
- Dynia na ostro
- Karkówka pieczona w plastrach
- Ale pasztet!
- Król ogórek
- Pizzeria #zakonna
- Słodkie szaleństwo
- Ach, ta baba
- Bez plucia ośćmi
- Panforte
- Makowiec babci Basi
- Szopka z piernika
- Kluchy, kluski i kluseczki
- Leczo
- Razowiec na zakwasie
- Wakacje z lodami
- Placki na pizzę
- Co Jan Paweł II jadł w Armenii i Watykanie?
- Imbir
- Kulki z kurczaka
- Czekolada
- Zupa migdałowa
- Pomidorówka z Gabonu
- Co jadł Kolumb w Ameryce...
- Dynia po brazylijsku
- Wiosenne ukąszenia