Zdrowie i Kuchnia
nr 10 (88) PAŻDZIERNIK 2014

Justyna Janosz

Leczo

Leczo ( węg. lescó) jest klasycznym daniem kuchni węgierskiej. Istnieje wiele jego odmian, nie ma jednego orginalnego przepisu, stąd duża wolność w doborze składników. Podstawowymi są papryka, pomidory i cebula – reszta zależy od inwencji i smaku kucharza.
 

SKŁADNIKI

3-4 cebule

5-6 kolorowych papryk

5-6 pomidorów

1 nieduża kiełbasa lub 4 parówki

2-3 ząbki czosnku

przyprawy: mielony pieprz, słodka sproszkowana papryka
 

PRZYGOTOWANIE

Pokrojoną na paski cebulę podsmażyć na oleju. Przełożyć do garnka z grubym

dnem. Pokrojoną w kostkę paprykę podsmażyć na patelni i dodać do garnka z cebulą. Dodać pokrojone w kostkę pomidory. Zamiast świeżych można użyć pomidorów z puszki. Dodać posiekany czosnek, pieprz i słodką paprykę, a następnie pokrojoną w talarki i podsmażoną kiełbasę lub parówki. Dusić minimum 30 minut, aż papryka będzie miękka. Leczo nabiera smaku jak bigos – jest najsmaczniejsze po kilku dniach. W wersji bezmięsnej zamiast kiełbasy można użyć pokrojonej cukinii.

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. OK