Król ogórek
Składniki:
ok. 2 kg ogórków gruntowych
2 litry wody
2 pełne łyżki soli kamiennej
garść kopru
5-6 ząbków czosnku
chrzan (korzeń lub liście)
Przygotować naczynie do kiszenia ogórków. Nasze babcie używały do tego kamiennych garnków. Jeśli nie macie takiego w domu, to z powodzeniem można wykorzystać zwykły garnek.
Ogórki i koper umyć, obrać czosnek i chrzan. Na dno naczynia układamy kilka listków chrzanu, koper i pokrojony czosnek, a następnie warstwę ogórków. Ponownie układamy chrzan, koper, czosnek i ogórki. Można również dodać kilka listków wiśni lub dębu. Ten wyjątkowy dodatek sprawia, że ogórki zachowują niepowtarzalną kruchość i nie są zbyt miękkie.
Gotujemy wodę, dodajemy sól i wrzątkiem zalewamy ogórki (można ogórki zalewać zimną wodą, ale wówczas dłużej musimy poczekać na zakwaszenie). Przykrywamy talerzykiem, tak aby ogórki znajdowały się w całości pod wodą. Odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce. Jeśli ogórki są małe, można je spożywać już po 2-3 dniach, jeśli są większe, proces kiszenia trwa 4-5 dni.
Ogórki są smaczniejsze, jeśli pochodzą z dobrego źródła. Najlepsze zawsze są z własnego ogrodu :)