Dynia na ostro
Kuchnia siostry Faustyny
Dynia na ostro
Z dyni można wyczarować wiele smakowitych zup (w tym mleczną z zacierkami), ciast i pieczonych dodatków do mięs. A mnie naszło dzisiaj na placki, i to na ostro. Ciekawe, czy będą wam smakowały…
Skłądniki:
1 kg startej dyni
3 jajka
2 cebule
2 ząbki czosnku
1,5 szkl. mąki pszennej lub orkiszowej
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir
Wykonanie:
Dynię umyć, obrać, wyjąć miąższ i zetrzeć razem z cebulą na tarce o dużych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać całe jajka, mąkę i przyprawy. Wszystkie składniki razem wymieszać. Smażyć placki na patelni z obydwu stron na złoty kolor. Podawać z gulaszem, surówkami z jogurtem naturalnym lub śmietaną.
s. M. Faustyna Wódka CSL