Zdrowie i Kuchnia
nr 11 (101) LISTOPAD 2015

Z dyni można wyczarować wiele smakowitych zup (w tym mleczną z zacierkami), ciast i pieczonych dodatków do mięs. A mnie naszło dzisiaj na…

s. M. Faustyna Wódka CSL

Dynia na ostro

 

Kuchnia siostry Faustyny

 

Dynia na ostro

 

Z dyni można wyczarować wiele smakowitych zup (w tym mleczną z zacierkami), ciast i pieczonych dodatków do mięs. A mnie naszło dzisiaj na placki, i to na ostro. Ciekawe, czy będą wam smakowały… 

 

Skłądniki:

1 kg startej dyni

3 jajka

2 cebule

2 ząbki czosnku

1,5 szkl. mąki pszennej lub orkiszowej

przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir

 

Wykonanie:

Dynię umyć, obrać, wyjąć miąższ i zetrzeć razem z cebulą na tarce o dużych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać całe jajka, mąkę i przyprawy. Wszystkie składniki razem wymieszać. Smażyć placki na patelni z obydwu stron na złoty kolor. Podawać z gulaszem, surówkami z jogurtem naturalnym lub śmietaną.

s. M. Faustyna Wódka CSL

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. OK