Zdrowie i Kuchnia
nr 2 (104) luty 2016

Wyjątkowo pyszny sernik.

s. Faustyna Wódka CSL

Sernik z rosą

 Proponuję wyjątkowo smakowitą pyszność, którą w moim domu robimy bardzo często. Oto jego wysokość „płaczący” sernik – w swojej kategorii prawdziwy królewicz z rosą na głowie…

 

Ciasto:

30 dag mąki pszennej

10 dag cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

10 dag margaryny

1 całe jajko

 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z margaryną, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Schłodzić przez pół godziny w lodówce.

 

Masa serowa:

1 kg półtłustego sera w kostce lub w wiaderku 

20 dag cukru

2 całe jajka

4 żółtka

1 budyń śmietankowy bez cukru

1/2 szkl. oleju

2 szkl. mleka 

1 cukier waniliowy 

 

Rosa:

6 białek

1 szkl. cukru

 

Twaróg półtłusty zmielić 2 razy w maszynce, wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Jeśli używamy sera z wiaderka, nie musimy go mielić. 

Kruche ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, wylewamy masę serową na ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 45 min. w temperaturze 160 stopni. Następnie wyjmujemy ostrożnie sernik i pokrywamy go pianą ubitą z białek. Pieczemy jeszcze 15-20 min. do momentu, aż piana będzie złota. Masa serowa po przygotowaniu jest rzadka, ale taka musi być, natomiast rosa na serniku pojawi się po jego wystudzeniu. Postarajmy się, aby nie przepiec sernika. Rosa jest wyjątkowo ulotna i żeby się pojawiła, trzeba troskliwie zadbać o ciasto, ale naprawdę warto, bo efekt jest wyjątkowy.

Smacznego!!!

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. OK