Ach, ta baba
Pośród wielkanocnych przysmaków nie może zabraknąć smacznych i pachnących ciast. Na pierwszy plan wysuwa się jednak wielkanocna baba drożdżowa, koniecznie z bakaliami i skórką pomarańczową. Polecam sprawdzony w naszej loretańskiej kuchni przepis. To porcja dla dużej rodziny, czyli 3-4 baby :). Ciasto pięknie wyrasta i świetnie smakuje.
Składniki:
1 kg mąki tortowej
10 dag drożdży
1/2 l. mleka
25 dag masła lub margaryny
30 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
9 żółtek
bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa
1 płaska łyżeczka soli
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski. Zrobić rozczyn: drożdże rozkruszyć w naczyniu, wlać szklankę ciepłego mleka, dodać 10 dag cukru i tyle mąki, aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Następnie pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15 minut. Żółtka zmiksować z resztą cukru, cukrem waniliowym i solą. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka, resztę ciepłego mleka i dobrze wyrobić. Następnie dodać rozpuszczone masło lub margarynę i ponownie wyrobić. Na końcu dodać bakalie. Gdy ciasto jest dobrze wymieszane, odchodzi od rąk i od naczynia, należy pozostawić je do wyrośnięcia. Pamiętajmy, że ciasto drożdżowe lubi ciepło i nie lubi przeciągów :). Warto również przykryć je ściereczką, aby nie wysychało.
Gdy ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość, można wykładać je do natłuszczonych form (do 1/3 wysokości formy). Należy poczekać, aż ciasto w formach ponownie wyrośnie, i wówczas wkładać do piekarnika. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Po upieczeniu każdą babę można inaczej dekorować: lukrować, polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Dla każdego coś innego.
Smacznego!