Zdrowie i Kuchnia
nr 4 (94) KWIECIEŃ 2015

s. M. Faustyna Wódka CSL

Ach, ta baba

Pośród wielkanocnych przysmaków nie może zabraknąć smacznych i pachnących ciast. Na pierwszy plan wysuwa się jednak wielkanocna baba drożdżowa, koniecznie z bakaliami i skórką pomarańczową. Polecam sprawdzony w naszej loretańskiej kuchni przepis. To porcja dla dużej rodziny, czyli 3-4 baby :). Ciasto pięknie wyrasta i świetnie smakuje.


Składniki:

1 kg mąki tortowej

10 dag drożdży

1/2 l. mleka

25 dag masła lub margaryny

30 dag cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

9 żółtek

bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa

1 płaska łyżeczka soli

 

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski. Zrobić rozczyn: drożdże rozkruszyć w naczyniu, wlać szklankę ciepłego mleka, dodać 10 dag cukru i tyle mąki, aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Następnie pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15 minut. Żółtka zmiksować z resztą cukru, cukrem waniliowym i solą. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka, resztę ciepłego mleka i dobrze wyrobić. Następnie dodać rozpuszczone masło lub margarynę i ponownie wyrobić. Na końcu dodać bakalie. Gdy ciasto jest dobrze wymieszane, odchodzi od rąk i od naczynia, należy pozostawić je do wyrośnięcia. Pamiętajmy, że ciasto drożdżowe lubi ciepło i nie lubi przeciągów :). Warto również przykryć je ściereczką, aby nie wysychało. 

Gdy ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość, można wykładać je do natłuszczonych form (do 1/3 wysokości formy). Należy poczekać, aż ciasto w formach ponownie wyrośnie, i wówczas wkładać do piekarnika. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni.

Po upieczeniu każdą babę można inaczej dekorować: lukrować, polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Dla każdego coś innego.

Smacznego!

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. OK