Kulki z kurczaka
Brazylijczycy są narodem niezwykle ciepłym i serdecznym, a do tego żywiołowym i towarzyskim. Przy rozmaitych okazjach – takich jak święta kościelne czy lokalne uroczystości – starają się spotkać w szerszym gronie, koniecznie przy wspólnie zastawionym stole. Niezobowiązująca radość wypływająca ze wspólnego posiłku oraz spontanicznych rozmów ukazuje ich stosunek do bliźnich: pełen otwartości, akceptacji i uśmiechu. Gdy zapada zmrok, można usłyszeć słowa: „a noite é uma criança” (noc jest dzieckiem), co oznacza, że nie ma co się śpieszyć do domu.
Kulki smażone z kurczaka
składniki
mięso mielone z 2 piersi z kurczaka
1/4 filiżanki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 jaja
3 średniej wielkości pomidory
2 łyżki natki pietruszki
sól
4 łyżki mąki pszennej
1/2 filiżanki mleka
panierka:
bułka tarta
2 jaja
olej do smażenia gotowych kulek
Rozgrzewamy na patelni trochę oleju, na którym złocimy posiekaną cebulę z czosnkiem, po czym dokładamy mięso i wszystko przesmażamy około 5 minut. Następnie dodajemy posiekane pomidory uprzednio pozbawione skórek, posypujemy natką pietruszki i solą i dusimy do miękkości. Pozwalamy masie nieco się wystudzić. Osobno rozprowadzamy mąkę w mleku, tak aby nie było grudek, i łączymy z pozostałymi, uduszonymi składnikami, jeszcze raz podgrzewając (stale mieszamy). Całość powinna być dosyć gęsta.
Z masy po przestudzeniu formujemy ręcznie kulki (z powyższych proporcji wychodzi około dziesięciu), które zanurzamy w roztrzepanych jajach, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy w głębokim tłuszczu na złoto, osuszamy z nadmiaru tłuszczu na papierze i serwujemy gorące.