Zdrowie i Kuchnia
nr 2 (80) LUTY2014

Niezobowiązująca radość wypływająca ze wspólnego posiłku oraz spontanicznych rozmów ukazuje ich stosunek do bliźnich: pełen otwartości, akceptacji i uśmiechu.

Magdalena Joanna Chudzicka

Kulki z kurczaka

Brazylijczycy są narodem niezwykle ciepłym i serdecznym, a do tego żywiołowym i towarzyskim. Przy rozmaitych okazjach – takich jak święta kościelne czy lokalne uroczystości – starają się spotkać w szerszym gronie, koniecznie przy wspólnie zastawionym stole. Niezobowiązująca radość wypływająca ze wspólnego posiłku oraz spontanicznych rozmów ukazuje ich stosunek do bliźnich: pełen otwartości, akceptacji i uśmiechu. Gdy zapada zmrok, można usłyszeć słowa: „a noite é uma criança” (noc jest dzieckiem), co oznacza, że nie ma co się śpieszyć do domu.

 

Kulki smażone z kurczaka

składniki

mięso mielone z 2 piersi z kurczaka

1/4 filiżanki oleju

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 jaja

3 średniej wielkości pomidory

2 łyżki natki pietruszki

sól

4 łyżki mąki pszennej

1/2 filiżanki mleka

 

panierka:

bułka tarta

2 jaja

 

olej do smażenia gotowych kulek

 

Rozgrzewamy na patelni trochę oleju, na którym złocimy posiekaną cebulę z czosnkiem, po czym dokładamy mięso i wszystko przesmażamy około 5 minut. Następnie dodajemy posiekane pomidory uprzednio pozbawione skórek, posypujemy natką pietruszki i solą i dusimy do miękkości. Pozwalamy masie nieco się wystudzić. Osobno rozprowadzamy mąkę w mleku, tak aby nie było grudek, i łączymy z pozostałymi, uduszonymi składnikami, jeszcze raz podgrzewając (stale mieszamy). Całość powinna być dosyć gęsta.

Z masy po przestudzeniu formujemy ręcznie kulki (z powyższych proporcji wychodzi około dziesięciu), które zanurzamy w roztrzepanych jajach, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy w głębokim tłuszczu na złoto, osuszamy z nadmiaru tłuszczu na papierze i serwujemy gorące.

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. OK