Zdrowie i Kuchnia
nr 4 (82) KWIECIEŃ 2014

Magdalena Joanna Chudzicka
(konsultacja: Armen Artwich z ormiańskiej diaspory w Polsce)

Co Jan Paweł II jadł w Armenii i Watykanie?

Najstarszym chrześcijańskim państwem na świecie jest Armenia, która ogłosiła chrześcijaństwo oficjalną religią w 301 roku, czyli 12 lat wcześniej niż Cesarstwo Rzymskie. Kościół tamtejszy ma przydomek apostolski dla podkreślenia tradycji, według której Apostołowie Juda Tadeusz w roku 43 i Bartłomiej w roku 60 dotarli na Kaukaz z Dobrą Nowiną. Grzegorz Oświeciciel (257-328) jest założycielem i patronem Kościoła obrządku ormiańsko-katolickiego.

Według tradycji na górze Ararat spoczęła arka po potopie biblijnym i tutaj Noe rozpoczął nowe życie. Jan Paweł II złożył oficjalną wizytę w Armenii w 2001 roku. Na uroczystym obiedzie miał okazję posmakować tołmy, czyli gołąbków w liściach winorośli.

 

Tołma – ormiańskie gołąbki

SKŁADNIKI

20 dag baraniny (może być również wieprzowina lub mięso z indyka)

2 cebule

10 dag ryżu

świeży koper

sól, pieprz, cząber, mięta, bazylia, majeranek

15 dag młodych liści winorośli (mogą być również kwaszone, można je także zastąpić kapustą, najlepiej włoską).

SOS:

około 1/2 szklanki zsiadłego mleka lub naturalnego jogurtu czy śmietany

kilka ząbków czosnku bądź cynamon z cukrem

PRZYGOTOWANIE

Mięso mielimy i łączymy z ugotowanym ryżem, przyprawami oraz bardzo drobno skrojoną cebulą i koprem. Świeże liście winorośli blanszujemy (czyli zanurzamy krótko we wrzątku), wykładamy na nie farsz (zazwyczaj używamy do jednego gołąbka dwóch liści) i zwijamy kopertowo. Garnek wykładamy kośćmi i pozostałymi liśćmi, na których układamy gołąbki. Podlewamy całość wodą, szczelnie przyciskamy talerzem, przykrywamy i dusimy do miękkości około godziny. Podajemy wraz z wywarem z garnka. W osobnej miseczce serwujemy sos ze zsiadłego mleka zmieszanego ze zmiażdżonym czosnkiem bądź z cukrem i cynamonem. Bari achorżak, czyli dobrego apetytu!

 

A co jadał w Watykanie?

Siostra Germana odpowiadała za jadłospis i posiłki w domu papieskim, pomagała jej siostra Fernanda. Wcześniej jedzenie dla Jana Pawła II i jego gości przygotowywały siostry Wilhelmina i Matylda. Siostry sercanki pochodziły z Polski, gdzie wcześniej prowadziły gospodarstwo w rezydencji biskupów krakowskich.

Codzienny jadłospis wielkiego świętego był nadzwyczaj prosty.

Śniadanie składało się z jajecznicy, kawy z mlekiem, sera, dżemu i ulubionych włoskich bułeczek.

Dania obiadowe były przeważnie włoskie: spaghetti z sosem pomidorowym, jarzynowa zupa minestrone i pieczona cielęcina, ale pojawiały się również flaczki i pierogi. Na deser sernik lub szarlotka.

Wieczorny posiłek był bezmięsny i składał się z zupy, pizzy, sera i wina.

Warto spróbować dań z papieskiego menu. My podajemy przepis na pyszną i pożywną minestrone, czyli zupę jarzynową.

 

Minestrone

Składniki: 2 ząbki czosnku, cebula, 2 marchewki, ziemniak, pietruszka, cukinia, papryka, 10 dag fasoli szparagowej i tyle samo zielonego groszku, 5 dag wędzonego boczku, natka pietruszki, litr rosołu, 2 łyżki oliwy (najlepiej z oliwek), bazylia, sól i pieprz.

Przepis: Boczek podsmażyć w garnku na oliwie, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Wrzucić pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę i ziemniaka, dusić 5 minut. Dodać fasolkę i groszek, cukinię i paprykę, poddusić, zalać rosołem i gotować 30 minut. Przyprawić solą i pieprzem, posypać posiekanymi ziołami.

Smacznego!

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. OK