Zdrowie i Kuchnia
nr 10 (112) październik 2016

Polecamy jesienne pyszności!

s. M. Faustyna Wódka CSL

Grzybki po mojemu

Zaczęła się jesień, dni jakieś krótsze i chłodniejsze, ale owoców, warzyw i przede wszystkim grzybów mam wciąż pod dostatkiem. Lubię ten czas i lubię słodko kwaśny zapach marynat.

 

Grzybki marynowane po mojemu

 

Składniki:

grzyby leśne: prawdziwki podgrzybki, maślaki, rydze i inne

3 duże cebule

 

Zalewa:

5 szklanek wody

1 łyżka soli

4 łyżki cukru

ziele angielskie

listki laurowe

1 łyżka gorczycy

1 szklanka octu 10%

 

Wykonanie

Przygotować zalewę: wodę, sól, cukier, ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę zagotować. Dodać pokrojoną w paseczki cebulę i gotować jeszcze 3 minuty. Wyłączyć ogień, dodać ocet i zostawić zalewę, żeby ostygła. Grzybki oczyścić i dobrze umyć. Wrzucić do gotującej się wody i gotować 5 minut. Odcedzić. Po ostudzeniu grzyby wkładać do słoiczków do 3/4 wysokości, zalać zalewą, dobrze wymieszać i zakręcić. Gotować (pasteryzować) 20 minut.

 

Dynia marynowana na słodko

 

Składniki:

1 kg obranej ze skórki i oczyszczonej z miękkiego miąższu dyni

1 szklanka cukru

1/2 szklanki octu 10%

kilka goździków

cynamon w lasce

3 szklanki wody

 

Wykonanie:

Dynię cienko obrać z wierzchniej skórki, usunąć miękki miąższ z pestkami, a twardy pokroić w równej wielkości kostkę. Z wody, cukru i octu ugotować syrop. Dynię układać w wyparzonych słoikach. Do każdego włożyć po 2 goździki i kawałeczek laski cynamonowej. Jeśli słoiki są większe wkładamy 3 - 4 goździki. Dynię zalewamy gorącą marynatą i zakręcamy. Pasteryzujemy ok 25 minut

 

Papryka w zalewie

 

Składniki:

6 szklanek wody

1 szklanek octu 10 proc.

8 łyżek cukru

3 dag soli

liść laurowy

ziele angielskie

cebula 

papryka gruba i mięsista

 

Wykonanie:

Zalewę zagotować, paprykę umyć, oczyścić i pokroić w paski. Do wyparzonych słoików układać surową paprykę, dwa krążki pokrojonej cebuli i zalać zalewą.  Do każdego słoika na wierzch wlać łyżkę oleju i szczelnie zakręcić. Pasteryzować przez 10 minut.

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. OK