Grzybki po mojemu
Zaczęła się jesień, dni jakieś krótsze i chłodniejsze, ale owoców, warzyw i przede wszystkim grzybów mam wciąż pod dostatkiem. Lubię ten czas i lubię słodko kwaśny zapach marynat.
Grzybki marynowane po mojemu
Składniki:
grzyby leśne: prawdziwki podgrzybki, maślaki, rydze i inne
3 duże cebule
Zalewa:
5 szklanek wody
1 łyżka soli
4 łyżki cukru
ziele angielskie
listki laurowe
1 łyżka gorczycy
1 szklanka octu 10%
Wykonanie
Przygotować zalewę: wodę, sól, cukier, ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę zagotować. Dodać pokrojoną w paseczki cebulę i gotować jeszcze 3 minuty. Wyłączyć ogień, dodać ocet i zostawić zalewę, żeby ostygła. Grzybki oczyścić i dobrze umyć. Wrzucić do gotującej się wody i gotować 5 minut. Odcedzić. Po ostudzeniu grzyby wkładać do słoiczków do 3/4 wysokości, zalać zalewą, dobrze wymieszać i zakręcić. Gotować (pasteryzować) 20 minut.
Dynia marynowana na słodko
Składniki:
1 kg obranej ze skórki i oczyszczonej z miękkiego miąższu dyni
1 szklanka cukru
1/2 szklanki octu 10%
kilka goździków
cynamon w lasce
3 szklanki wody
Wykonanie:
Dynię cienko obrać z wierzchniej skórki, usunąć miękki miąższ z pestkami, a twardy pokroić w równej wielkości kostkę. Z wody, cukru i octu ugotować syrop. Dynię układać w wyparzonych słoikach. Do każdego włożyć po 2 goździki i kawałeczek laski cynamonowej. Jeśli słoiki są większe wkładamy 3 - 4 goździki. Dynię zalewamy gorącą marynatą i zakręcamy. Pasteryzujemy ok 25 minut
Papryka w zalewie
Składniki:
6 szklanek wody
1 szklanek octu 10 proc.
8 łyżek cukru
3 dag soli
liść laurowy
ziele angielskie
cebula
papryka gruba i mięsista
Wykonanie:
Zalewę zagotować, paprykę umyć, oczyścić i pokroić w paski. Do wyparzonych słoików układać surową paprykę, dwa krążki pokrojonej cebuli i zalać zalewą. Do każdego słoika na wierzch wlać łyżkę oleju i szczelnie zakręcić. Pasteryzować przez 10 minut.