Savoir-vivre
nr 3 (81) MARZEC 2014

Jest rzeczą oczywistą, że przychodząc do nowej firmy, czyli do nowej zorganizowanej grupy, należy podporządkować się panującym w niej zwyczajom.

Leszek Kazimierski

Pierwszy dzień w pracy

Każdy chciałby robić pozytywne wrażenie wśród ludzi i uchodzić za człowieka wychowanego. Dobre obyczaje i firmowy savoir-vivre to nie jest ekstrawagancja, lecz konieczność. Jak zachować się w różnych sytuacjach, aby nie mieć etykiety „cham” czy „gbur”?

Pierwszy dzień w nowej pracy jest zazwyczaj stresujący. Dlatego dobrze, jeżeli starszy pracownik (chodzi o staż pracy) jest osobą „wprowadzającą”, czyli przedstawiającą i oprowadzającą. Nie zawsze jest to możliwe. Wówczas osoba rozpoczynająca pracę powinna sama zatroszczyć się o zapoznanie się z resztą personelu. Należy przyjąć taką strategię – wszystkim należy się kłaniać, mówiąc: „Dzień dobry” i w razie potrzeby wyjaśnić: „Jestem nowym pracownikiem, nazywam się…, pracuję na stanowisku…”. Nawiązaniu znajomości powinien towarzyszyć szczery uśmiech.

Zaczepiona w ten miły sposób osoba może się przedstawić i powiedzieć, jakie stanowisko zajmuje, a nawet udzielić informacji, kto jest kim w nowej firmie. Jest rzeczą oczywistą, że przychodząc do nowej firmy, czyli do nowej zorganizowanej grupy, należy podporządkować się panującym w niej zwyczajom. Wszędzie należy zachowywać się skromnie i godnie zarazem. Nie należy otwierać cudzych szafek, wchodzić do nieznanych pomieszczeń bez pozwolenia, grzebać w papierach itp.

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. OK