Zdrowie i Kuchnia
nr 4 (82) KWIECIEŃ 2014

(konsultacja: Armen Artwich z ormiańskiej diaspory w Polsce)
Co Jan Paweł II jadł w Armenii i Watykanie?
Według tradycji na górze Ararat spoczęła arka po potopie biblijnym i tutaj Noe rozpoczął nowe życie. Jan Paweł II złożył oficjalną wizytę w Armenii w 2001 roku. Na uroczystym obiedzie miał okazję posmakować tołmy, czyli gołąbków w liściach winorośli.
Tołma – ormiańskie gołąbki
SKŁADNIKI
20 dag baraniny (może być również wieprzowina lub mięso z indyka)
2 cebule
10 dag ryżu
świeży koper
sól, pieprz, cząber, mięta, bazylia, majeranek
15 dag młodych liści winorośli (mogą być również kwaszone, można je także zastąpić kapustą, najlepiej włoską).
SOS:
około 1/2 szklanki zsiadłego mleka lub naturalnego jogurtu czy śmietany
kilka ząbków czosnku bądź cynamon z cukrem
PRZYGOTOWANIE
Mięso mielimy i łączymy z ugotowanym ryżem, przyprawami oraz bardzo drobno skrojoną cebulą i koprem. Świeże liście winorośli blanszujemy (czyli zanurzamy krótko we wrzątku), wykładamy na nie farsz (zazwyczaj używamy do jednego gołąbka dwóch liści) i zwijamy kopertowo. Garnek wykładamy kośćmi i pozostałymi liśćmi, na których układamy gołąbki. Podlewamy całość wodą, szczelnie przyciskamy talerzem, przykrywamy i dusimy do miękkości około godziny. Podajemy wraz z wywarem z garnka. W osobnej miseczce serwujemy sos ze zsiadłego mleka zmieszanego ze zmiażdżonym czosnkiem bądź z cukrem i cynamonem. Bari achorżak, czyli dobrego apetytu!
A co jadał w Watykanie?
Siostra Germana odpowiadała za jadłospis i posiłki w domu papieskim, pomagała jej siostra Fernanda. Wcześniej jedzenie dla Jana Pawła II i jego gości przygotowywały siostry Wilhelmina i Matylda. Siostry sercanki pochodziły z Polski, gdzie wcześniej prowadziły gospodarstwo w rezydencji biskupów krakowskich.
Codzienny jadłospis wielkiego świętego był nadzwyczaj prosty.
Śniadanie składało się z jajecznicy, kawy z mlekiem, sera, dżemu i ulubionych włoskich bułeczek.
Dania obiadowe były przeważnie włoskie: spaghetti z sosem pomidorowym, jarzynowa zupa minestrone i pieczona cielęcina, ale pojawiały się również flaczki i pierogi. Na deser sernik lub szarlotka.
Wieczorny posiłek był bezmięsny i składał się z zupy, pizzy, sera i wina.
Warto spróbować dań z papieskiego menu. My podajemy przepis na pyszną i pożywną minestrone, czyli zupę jarzynową.
Minestrone
Składniki: 2 ząbki czosnku, cebula, 2 marchewki, ziemniak, pietruszka, cukinia, papryka, 10 dag fasoli szparagowej i tyle samo zielonego groszku, 5 dag wędzonego boczku, natka pietruszki, litr rosołu, 2 łyżki oliwy (najlepiej z oliwek), bazylia, sól i pieprz.
Przepis: Boczek podsmażyć w garnku na oliwie, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Wrzucić pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę i ziemniaka, dusić 5 minut. Dodać fasolkę i groszek, cukinię i paprykę, poddusić, zalać rosołem i gotować 30 minut. Przyprawić solą i pieprzem, posypać posiekanymi ziołami.
Smacznego!
- Grzybki po mojemu
- Ciasto z kaszy jaglanej
- Placki z kaszy gryczanej na słodko
- Knedle z serem
- Pierogi z soczewicą
- Sernik z rosą
- Pączki i pączuszki
- Świąteczne śledzie z rodzynkami
- Dynia na ostro
- Karkówka pieczona w plastrach
- Ale pasztet!
- Król ogórek
- Pizzeria #zakonna
- Słodkie szaleństwo
- Ach, ta baba
- Bez plucia ośćmi
- Panforte
- Makowiec babci Basi
- Szopka z piernika
- Kluchy, kluski i kluseczki
- Leczo
- Razowiec na zakwasie
- Wakacje z lodami
- Placki na pizzę
- Co Jan Paweł II jadł w Armenii i Watykanie?
- Imbir
- Kulki z kurczaka
- Czekolada
- Zupa migdałowa
- Pomidorówka z Gabonu
- Co jadł Kolumb w Ameryce...
- Dynia po brazylijsku
- Wiosenne ukąszenia