Jak oszczędzać
nr 1 (79) STYCZEŃ 2014

Bądź na bieżąco z cenami (uważaj na pseudopromocje).

Marta Dzbeńska-Karpińska

Zakupy bez emocji

1. Nie chodź na zakupy głodny.

2. Rób duże zakupy raz w tygodniu i najlepiej nie w weekend.

3. Zrób listę i nie kupuj niczego spoza niej.

4. Twórz listę przez cały tydzień, dopisując produkty, które się kończą.

5. Planuj jadłospis na cały tydzień i według niego buduj listę.

6. Kupuj żywność w tanich sklepach i od producentów na bazarze.

7. Gdy w sklepie jest promocja produktu, który często kupujesz, nabądź większą ilość (wiele produktów nadaje się do zamrożenia).

8. Poznaj marki własne sklepów. To często produkty dobrej jakości za niższą cenę.

9. Stwórz własną listę rzeczy tanich i dobrej jakości.

10. Bądź na bieżąco z cenami (uważaj na pseudopromocje).

11. Sprawdzaj cenę za kilogram i za litr. Nie zawsze cena produktu w większym opakowaniu będzie niższa niż w mniejszym.

12. Kupuj żywność jak najmniej przetworzoną: warzywa luzem, ryż i kaszę w kilogramowych opakowaniach, herbatę sypką, owoce i warzywa sezonowe. Kurczaka kupuj w całości i porcjuj.

13. Rób zakupy bez emocji. Planowanie sprzyja oszczędzaniu.

 

Korzystałam ze stron: www.godnezycie.blogspot.com  oraz www.kierunekrodzina.com

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. OK